MyDiaMate

Digitale zelfhulp voor een beter leven met diabetes type 1


MyDiaMate is een web-based applicatie ('app') die het best te omschrijven is als een digitale zelfhulptraining voor volwassenen met diabetes type 1, bedoeld om de mentale fitheid te helpen versterken. De app kan worden gedownload en gebruikt op een telefoon, tablet of desktop. Instructies hoe aan te melden staan op deze website. 

De inhoud van MyDiaMate is gebaseerd op evidence-based (cognitieve gedragstherapie) interventies, zoals Diabetes de Baas, HypoBewust, Diabetergestemd en DiaFit.  

Er is in de training geen interactie met een professional. Als professional kun je patiënten met diabetes type 1 wijzen op het bestaan van de app en belangstelling tonen voor de ervaring van patiënten die de app gebruiken of hebben gebruikt. Dit past goed in het jaargesprek of een periodieke controle waar het welbevinden van de patiënt aan de orde komt. (Voor meer informatie: https://diabetesfederatie.nl/ndf-toolkit-persoonsgerichtezorg/). 

Vanaf 1 maart 2021 is MyDiaMate gratis beschikbaar, voorlopig voor de duur van 2 jaar. 

Voor wie is MyDiaMate geschikt?

De app is geschikt voor volwassenen met diabetes type 1 die de behoefte voelen om aan hun mentale gezondheid te werken. Dat kan preventief zijn, of naar aanleiding van huidige of recente problemen in het omgaan met de diabetes. Veelal gaat het hierbij om milde klachten van stress, onzekerheid, somberheid of vermoeidheid. MyDiaMate is niet bedoeld ter vervanging van professionele behandeling van bijvoorbeeld een medisch psycholoog. De app kan zeker ondersteunend zijn na afronding van een psychologische behandeling.

Publicatie over pilot onderzoek

MyDiaMate is ontwikkeld met inbreng van ervaringsdeskundigen en uitgebreid getest in een kleine groep gebruikers. De resultaten van dit onderzoek zijn in het artikel te lezen.


Zelf uitproberen?

Wij bieden professionals de gelegenheid om MyDiaMate zelf uit te proberen.
Stuur een e-mail naar mydiamate@vumc.nl met vermelding van beroep en BIG nummer. Je ontvangt een link waarmee je toegang kunt krijgen tot het platform.

Onderzoek

Om MyDiaMate te kunnen blijven door ontwikkelen, hebben de deelnemers de optie om mee te doen aan een kort onderzoek. Ook zonder deelname aan het onderzoek kan de app gebruikt worden. Voor meer informatie over dit onderzoek, klik hier.

Download voor meer informatie de flyer en presentatie:

Wilt u geprinte versies van de flyer toegestuurd krijgen? Stuur dan een mail naar mydiamate@vumc.nl